Viata la Cluj; normalitatea care face diferenta

Screen Shot 2016-04-19 at 15.57.57

Intotdeauna, ca romani, am simtit ca Ardealul e diferit. Si implicit Clujul, ca inima a lui. Dar in ultima vreme parca inima asta a intinerit. A capatat un nou suflu. Si putere.

Pentru ca in ultima vreme avem numeroase solicitari de research pentru Cluj si pentru ca ne vin clienti de acolo, ne-am hotarat sa scriem cate ceva despre farmecul acestor oameni, intarit de cercetarile din zona.

Ca fapt divers, intalnim deseori oameni obisnuiti (din Bucuresti, sud sau Moldova) care ne spun ca planuiesc sa se mute la Cluj. Ca acolo traiul e mai civilizat si sunt locuri de munca destule. Iar cand suntem in Cluj intalnim alti oameni care s-au mutat deja acolo si carora le este foarte bine. Iar cu trendul acesta demografic in care “multi vin, putini pleaca”, Clujul infloreste

Mai mult, de cateva ori pe an, Clujul e plin de oameni din toate partile tarii. Si din alte tari. Vin la festivalurile care au crescut frumos, organic in zona.

Ce are de fapt Clujul? Care e secretul lui?

Clujenii sunt oameni tipici si fermecator de normali. Familisti convinsi si destul de conservatori. Asta nu inseamna ca nu sunt deschisi la idei noi. Dimpotriva. Sunt dornici sa te asculte si dispusi sa inoveze, doar ca au nevoie de timp sa analizeze pe indelete orice le propui. Nu pot fi pacaliti si detesta neseriozitatea. Pentru ca ei nu sunt asa si se asteapta ca cei din jur sa-i trateze la fel de onest cum o fac si ei. De aceea pot parea, la prima vedere, dificili. Nu sunt. Sunt doar pretentiosi cu ei insisi si tin la niste principii

Nu se arunca cu capul inainte. Cateodata ti s-ar putea parea ca sunt prea lenti sau prea tacuti. Dar nu. Ei doar gandesc inainte sa ia o decizie si sa actioneze. Iar cand se apuca de ceva, o fac ca la carte.

Si pentru ca povestea de succes a Clujului se scrie cu repeziciune, mentionam si noi aici 5 lucruri despre oras care ii sporesc interesantenia. Apropo, clujenii numesc asta normalitate:

  1. Oamenii pastreaza curatenia orasului  asa cum pastreaza curat la ei acasa. Ei spun ca sa respecti locul in care traiesti inseamna sa te respecti in primul rand pe tine. Asa cum nu iesi din casa cu hainele murdare, asa nu murdari nici locurile prin care treci .
  2. Cu totii au un respect deosebit pentru spatiul public si pentru povestile orasului. Monumentele, pietele, reperele arhitecturale ale Clujului sunt ale lor, ale tuturor. Ele dau valoare comunitatii din care fac parte
  3. Clujenii sunt invatati sa pretuiasca valoarea umana locala. De exemplu, pe monitoarele din mall-ul din Cluj exista informari constante despre realizarile oamenilor din oras (nu neaparat celebri). Afli astfel despre “masteranda din Cluj care studiaza crimele comunismului”, despre “designerul clujan care a creat cea mai usoara rochie din lume” sau despre “studentul la informatica care a castigat un internship de 3 luni la Google”
  4. Viata sociala din Cluj e intensa. Daca faci un tur al barurilor, restaurantelor si magazinelor din oras ramai surprins de grija pentru detaliu, design si diferentiere. Sa spui ceva diferit de ceilalti, sa fii unic, sa ai bun gust sunt ingrediente necesare pentru succes acolo. Altfel esti ocolit. Doar atat. Si cand te miri ca bucuresteanul de cat de frumos isi aranjeaza spatiul public, clujenii intreaba mirati “dar ce, la voi nu e la fel?” Pentru ca asta e normalitatea lor
  5. Clujenii pun mare pret pe educatie. Sa stii, sa te documentezi, sa nu faci presupuneri fara o informare solida – toate acestea sunt esentiale, pentru ca altfel risti sa gresesti. Si in plus, educatia inseamna pentru ei o cale de a deveni un om mai bun, mai valoros, mai implicat social. De aceea, evenimentele culturale organizate la Cluj au asa mare succes – pentru ca acolo e locul mai fertil pentru asa ceva. Vorbim acum de Tiff, de TEDex, de comunicarea recenta pentru Opera din Cluj, de festivalul Untold (cu campania Doneaza Sange)

Acestea sunt doar cateva din manifestarile pe care le observam noi de fiecare data cand vizitam Clujul si vorbim cu oamenii de acolo. Pentru Cluj, diferentele acestea inseamna normalitate. Daca noi toti am incepe sa imprumutam cate putin din normalitatea lor, Clujul nu ar mai fi asa diferit. Sau poate ne-ar suprinde si s-ar reinventa din nou, aducandu-ne bine tuturor.

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published.