Despre elite, Unlock Cultural Survey, 2012-2014

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIn studiile noastre de marketing cultural am abordat de multe ori tema “ce inseamna oameni model? ce inseamna elita? ce inseamna elita in Romania?” Ne-am amintit zilele acestea de concluziile extrase de noi de-a lungul timpului, din discutii cu oameni de tot felul si diverse masuratori:

  • Oamenii de valoare din Romania au teama de ridicol si neincrederea cum ca vor fi intelesi. Ei s-au obisnuit sa supravietuiasca in patratica lor si de aceea nu reusesc sa se uneasca si sa aiba o agenda comuna. Pentru ca a iesi in fata echivaleaza cu lipsa de bun simt si pofta de putere. Asta am vazut atata vreme, asta credem cu totii: cel care ia microfonul in mana si vrea sa ne organizeze are interese meschine si personale. Vrea sa ne manipuleze in interesul propriu. Si elita romaneasca are oroare de asa ceva. De aceea nu ies. Le trebuie o doza de “nesimtire” si o dorinta de bine general, in cantitati duble decat normal. Trebuie sa fie un pic anormali, un pic nebuni.
  • Elita din Romania se poate uni pentru un scop comun doar pentru a sta de vorba, a dezbate o tema. Sunt foarte inteligenti, dar nu si eficienti. Nu-si implementeaza ideile. Pentru ca sunt atat de efervescenti cand le produc, incat epuizeaza toata energia atunci. Si cand sa se apuce de treaba…n-are cine
  • Elita romaneasca nu e generoasa. Nu pentru ca nu si-ar dori, ci pentru ca traiesc permanent cu frica de a nu le fi folosita competenta, de a nu li se fura ideile. Asta inseamna sa fi fost ani la randul condusi de oameni mai slabi decat ei. S-au insingurat, incruntat, inchistat. Si acum se deschid greu unii fata de altii. De unde stii in cine sa ai incredere? De unde stii ca celalat nu are o agenda ascunsa? Nu cumva esti “fraier” daca daruiesti prea mult?
  • Elita romaneasca e orgolioasa. Pentru ca a avut atata vreme parte de nerecunoastere. Si atunci oamenii de elita din Romania devin defesivi si teritoriali, autolimitandu-si potentialul. Ori pentru a forma un grup de elita si o societate civila puternica, elita romaneasca trebuie sa aiba incredere sa puna cunoasterea lor la comun, pentru binele comun.
  • Elita din Romania de fapt nu exista. Exista o suma de indivizi valorosi imprastiati care trebuie pusi la lucru de un management board si un CEO. Si CFO si restul. De cei mai nebuni, rebeli, “naivi” dintre ei. Dar cum sa-i gasesti in haosul asta?

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

3 thoughts on “Despre elite, Unlock Cultural Survey, 2012-2014

  1. Theme5s says:

    Wow! In the end I got a website from where I can really get valuable facts concerning my study and knowledge.

  2. SEMINYAK KAYU AYA SEMINYAK SQUARE BALI KAYU AYA NO 3

  3. Thanks for another informative website. Where else could I get that kind of information written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.

Leave a Reply

Your email address will not be published.