Romani “vechi” si “noi”

Sau poate ar trebui sa spun scurt: despre romaninoi”. Pentru ca cei vechi se innoiesc si ei!

Am asistat de curand, o data cu aceste alegeri prezidentiale, la o manifestare grandioasa si emotionanta de nou romanism, un “romanism” pe care noi, in cercetare, il simtim de cel putin 2 ani. Stiam, simteam, speram ca o sa vina momentul in care semintele acestea de maturizare o omului de rand a sa dea roade.

Acum doi ani , in 2012, lansam un studiu care se numea “Ghid de conversatie de la roman la roman”, impreuna cu Smark. In acel studiu schimbarea din oameni se anunta :

  • aveau nevoie de povesti reale de succes, desprinse de vietile oamenilor normali , onesti si cinstiti
  • incepusera sa creada mai mult in fapte, decat in vorbe. Un “walk the talk” anti propaganda
  • Germania era, in 2012, cea mai admirata tara. Nemtii cei sobri, ordonati, anosti erau dintr-o data modele de urmat. Depasisera inca atunci nevoia de buna voie, vroiam actiuni concrete si rezultate
  • aveau nevoie de noi experiente, de deschidere, de explorare. Cautau solutii in alte zone decat cele in care gasisera rezolvari pana atunci.

ghidBlogOamenii de rand s-au prins inaintea celor privilegiati ca pot construi o noua lume. Au descoperit oceane albastre inaintea celor care au citit cartea de referinta in marketing (si nu numai). Romanii noi conduc schimbarea in acest moment. Pentru ca semintele din 2012 s-au transformat in paduri si acum dau roade.

In 2014 am repetat o parte din studiu, cea despre trend-uri. Am prezentat in premiera, la lansarea Biz “100 cele mai puternice marci romanesti”, un sumar al transformarilor prin care trec oamenii:

  • Orientarea catre sine ca prioritate. Oamenii devin din ce in ce mai constienti ca, pentru propria-ti bunastare, e nevoie sa faci lucruri pentru tine si sa nu mai astepti miracole din partea celorlalti
  • Intarirea sentimentului ca suntem buni, fiecare in felul sau, si ca facem lucruri valoroase asa cum suntem noi, fara sa fie nevoie sa jucam un rol, sa ne prefacem, sa purtam mastile pe care vor altii sa le purtam
  • Intarirea convingerii ca daca te iubesti pe tine mai mult, poti sa-I iubesti si pe altii. Romanii nu au devenit brusc mai pozitivi si mai nationalisti. Pur si simplu au invatat sa aiba mai multa grija si atentie pentru ei si asa au ajuns sa aiba mai multa grija de tara. Si cand siguranta si linistea personala e in joc, faci lucruri pentru a te proteja.

brandROblog

Ce este minunat este ca oamenii obisnuiti au realizat asta inaintea celor care ar trebui sa dea directia. De asta sunt romanii minunati, pentru ca sunt mai inteligenti decat cei care raspund de ei. Nu sunt o turma de oi si nu sunt “mioritici”. Sunt diamante neslefuite la ei acasa, mina de exploatat de catre altii. De aceea reusesc oriunde in lume. Acum ei vor sa reuseasca la ei acasa si ati vazut de cat efort sunt in stare pentru asta

Cei care au vazut studiile noastre din ultimii doi ani ne-au intrebat de ce nu le facem publice, de ce nu vorbim mai mult despre asta. Pentru ca am simtit ca nu e momentul, ca risti sa strici o crestere umana si fireasca a unui fenomen atat de natural si de frumos pe care il nasteau oamenii. Cei care au vazut rezultatele studiilor si le-au folosit sanatos, urcandu-se pe val, au astazi rezultate si conexiune cu romanii noi. Cei care doar au intuit un trend de patriotism si l-au folosit propagandistic, fara ancora in fapte, fara actiuni concrete, au pierdut.

Credeti in innoirea romanilor! Ea o sa continue, oamenii nu se lasa asa usor. Ascultati-i mai mult, credeti in ce va spun, fiti atenti la ce fac. Indoiti-va de propriile voastre pareri si lasati-va provocati. Si nu in ultimul rand, deschideti-va mintea si sufletul! Si simtiti mai mult, emotionati-va cu ei. O sa fie bine!

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

One thought on “Romani “vechi” si “noi”

  1. Do you mind if I quote a few of your articles so long as I offer credit and sources back to your blog? My site is in the same market as yours and my customers would benefit from some of the information which you provide here. Please allow me to know if this ok with you. Thank you. {

Leave a Reply

Your email address will not be published.