România se face bine

 

 

Dacă anii trecuți vedeam atenția românilor concentrată tot mai mult pe ceea ce înseamnă o viață sănătoasă din punct de vedere fizic, astăzi tendința se extinde și asupra domeniului psihic și spiritual, asupra reperelor valorice și a definiri identității. Odată ce supraviețuirea nu mai reprezintă o luptă constantă, oamenii încep să se întrebe tot mai rar “oare ce mai mâncăm maine” și tot mai des “cine suntem?”, “care este scopul vieții noastre?”, “cum putem deveni fericiți?”. Ei caută să își definească valorile și prioritățile, sunt mai înclinați spre introspecție și aspiră din ce în ce mai mult la a găsi “sensul” în tot ceea ce îi înconjoară.
Contextul este unul ce evocă maturizarea psihică – atenția oamenilor se mută treptat de la succesul imediat la realizările pe termen lung. Oamenii învață să își caute propriul echilibru, să își asume riscuri cu măsură, să colaboreze cu ceilalți și să depună eforturi susținute pentru îndeplinirea unui scop. Pas cu pas, ei devin mai mult “activi” decât “reactivi” – își asumă responsabilitatea pentru propria viață și, implicit, pentru propria fericire. Și totuși, deși devin mai deschiși și mai toleranți, românii sunt astăzi mai selectivi ca niciodată.

Într-o lume care îi asaltează cu stimuli, nu mai sunt dispuși să își facă timp decât pentru lucrurile, activitățile și relațiile cu adevărat importante pentru ei.

Brandurile de mâine vor fi cele cu un rol clar în vietile oamenilor

Dragostea de brand nu mai trece doar prin stomac – cu alte cuvinte, nu e suficient ca un produs să îndeplinească nevoile pragmatice, funcționale. Pentru a-și câștiga un loc pe agenda din ce în ce mai încărcată a oamenilor, o marcă trebuie să hrănească și nevoile psihice, spirituale – să aducă în viața oamenilor sens, relevanță și să se dovedească un partener de încredere în călătoria personală a oamenilor către atingerea unor idealuri și scopuri mai înalte.
Pe teritoriile unde există o lipsă acută de relevanță și semnificație a mărcilor, apar acum noi jucători cu potențial major pe termen lung. Brandurile nou-venite au avantajul de a fi construite sănătos, într-un mediu stabil, cu repere mai clare decât în orice alt moment al istoriei post-decembriste. Unele vor persevera și vor deveni povești de succes, în vreme ce altele vor eșua, însă factorul definitoriu pentru evoluția fiecăruia va fi cu siguranță modul în care se raportează la cadrul psihic și nevoile consumatorilor, aflate în permanentă schimbare.
Pe de altă parte, presiunea crește pentru mărcile deja prezente pe piață. Pentru a naviga cu succes într-un peisaj aflat în continuă schimbare, este vital ca acestea să se mențină la curent cu evoluția resorturilor interioare ale oamenilor. În mare parte, viitorul lor va depinde de modul în care vor reuși să înțeleagă schimbările sociale rapide și să găsească o cale de aliniere cu idealurile și valorile actuale ale consumatorilor.
Noua divizie Hunters a luat ființă tocmai pentru a răspunde acestei nevoi de conectare permanentă cu cele mai noi tendințe în modul de viață al consumatorilor – de la identificarea zonelor de evoluție și măsurarea intensității trendurilor, până la oferirea de consultanță aplicată pentru fiecare business în parte.
Brandurile de mâine vor fi cele cu un rol clar în vietile oamenilor

Flavia Bobei
Alternative Research Solutions Manager, Unlock

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn